Aj v malom Ríme by mohla byť Zlatá ulička

26.08.2013 Trnava

Trnava 26. augusta (TASR) – Trnava získala prostriedky na rekonštrukciu časti posledného poškodeného úseku hradobného opevnenia v rámci cezhraničného projektu s partnerským mestom Břeclav. Hradby na severnej strane mesta pri Rybníkovej ulici budú mať v rámci neho približne za 150.000 eur opravenú vežu a desať metrov múru. Radnici sa tak naskytá priestor zatraktívniť lokalitu pre Trnavčanov i turistov.

"Teraz bude výberové konanie na dodávateľa, práce sa začnú v budúcom roku. Po oprave tohto úseku hradieb jedna z možností je, že priestor pod nimi v dotyku Rybníkovej a Hornopotočnej ulice otvoríme pre verejnosť. V súčasnosti tam majú sídlo dobrovoľní hasiči, ale pre ich stanicu sme našli priestor inde. Po zbúraní prístavieb vznikne z dvora pekný otvorený park aj s hracími prvkami pre deti," povedal pre TASR viceprimátor Trnavy Bystrík Stanko. Radnica by chcela ponúknuť novovzniknuté miesto oddychu aj skupine "trnavských žoldnierov", ktorí by si mohli urobiť pod hradbami svoju stálu scénu pre historické hry.

Hradby na tomto mieste majú pokračovanie niekoľko ďalších desiatok metrov, smerom do uzatvorenej uličky medzi Jerichovou a Hornopotočnou ulicou. Tú si pamätajú už len starší Trnavčania. Želiarske domčeky na nej boli dávno asanované, v súčasnosti slúži ako priestor na výcvik profesionálnych hasičov a na oboch stranách je uzamknutá bránami. Objekty okresného riaditeľstva hasičov sú z druhej, vonkajšej strany hradieb.

"Ulička nie je náš pozemok, ak by sa mesto rozhodlo, že ju chce otvoriť, tak priestor opustíme," povedal pre TASR krajský riaditeľ hasičov v Trnave Vojtech Valovič. Keby mesto urobilo tento krok, mohol by sa tak uzatvoriť okruh pozdĺž celého stredovekého opevnenia Trnavy. Veď myšlienka Via Tirnavia - prechádzka popri hradbách okolo mesta žije v Trnave už dlhšie. "Mohla by tam vzniknúť niečo ako Zlatá ulička. Ale je to otázka zatiaľ do budúcnosti," dodal viceprimátor Stanko. Z jednej strany uličku tvorí hradobný múr a z druhej strany nízke starobylé domčeky, ktoré sú súčasťou historického areálu Trnavskej univerzity, v súčasnosti Vojenského archívu.
 

Vyberte región